Ľ. JAHNÁTEK: Vyšší podiel domácich potravín na trhu povedie k rastu ich kvality

25.04.2012 Bratislava

Bratislava 25. apríla (TASR) – Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) je veľmi zlé, keď saldo zahraničného obchodu Slovenska v agrokomoditách je záporné a dosahuje úroveň takmer 1 miliardy eur.

"Toto číslo už samo o sebe hovorí, že Slovensko sa z krajiny, ktorá vyvážala potraviny, dostalo do pozície, kedy je vysoko závislé od dovozu potravín zo zahraničia. Pritom nie je absolútne využitý agrárny potenciál, ktorý na Slovensku jestvuje," uviedol v rozhovore pre TASR Jahnátek.

Poznamenal, že po úvodných krokoch, ktoré sú potrebné vždy pri nástupe do funkcie, sa chce sústrediť na vypracovanie novej poľnohospodárskej politiky na Slovensku. "Chcem pritom využiť skúsenosti jednak akademickej obce, jednak rôznych poradcov a odborníkov v oblasti agroproblematiky, ale samozrejme aj organizácií poľnohospodárskej samosprávy, akými sú Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a ďalšie," informoval.

S nimi chce Jahnátek pripraviť takú novú koncepciu rozvoja agrosektora SR, ktorá by zvrátila jeho doterajší nepriaznivý stav. "Súčasný stav, to nie je len otázka, koľko vyrobíme a do akej miery sme závislí, ale je to aj otázka šetrenia výdavkov rozpočtu a otázka kvality. Ruka v ruke so zvyšovaním podielu domácich potravín na pultoch v obchodoch SR pôjde hore aj samotná ich kvalita," dodal.
 

Vyberte región